DAF XB Electric

Nieuwe Generatie DAF XB Electric

De ideale emissievrije stadsdistributietruck

 

Perfect geschikt voor duurzame distributie in de binnenstad en in de regio

DAF breidt zijn ‘aanbod van emissievrije’ producten uit met de nieuwe DAF XB Electric. De keuze voor XB Electric is de juiste keuze om de CO2-uitstoot verder te beperken. De DAF XB Electric biedt net als de XB dieseluitvoering het hoogste chauffeurscomfort en de beste rijeigenschappen, efficiëntie en veiligheidsvoorzieningen in zijn klasse.  De nieuwe DAF XB Electric is perfect geschikt voor duurzame distributie in de binnenstad en in de regio. Naast de 16- en 19-tons uitvoeringen is er een 12-tons uitvoering met 17,5” wielen en slechts één opstaptrede leverbaar. Wielbases beginnen vanaf 4,2 meter.

 
DAF XB Electric

Bereiken tot wel 350 kilometer

De e-motor van de XB Electric levert afhankelijk van de specificatie 120 of 190 kW nominaal vermogen en een nominaal koppel van respectievelijk 950 en 1.850 Nm (2.600 en 3.500 Nm piek). Voor een zo laag mogelijke impact op het milieu en de hoogste duurzaamheid past DAF hoogenergetische accupacks van lithium-ijzerfosfaat (LFP – Lithium Ferro Phosphate) zonder kobalt en magnesium toe met een bruto energieopslagcapaciteit van 141 tot 282 kWh. Dat geeft de XB Electric een actieradius van tot maar liefst 350 ultrastille en ‘emissievrije’ kilometers; ruim voldoende voor de inzet op de gebruikelijke routes in stedelijke distributie.

Snel en langzaam opladen

Bijzonder aan de nieuwe DAF XB Electric is het ‘Combined Charging System’. Hierdoor kan de truck worden opgeladen via het reguliere elektriciteitsnet; ideaal wanneer het voertuig aan het eind van de dag terugkeert naar de thuisbasis. Het snel opladen van de accu's (650 V DC, 150 kW) van 20% tot 80% duurt slechts 40 tot 70 minuten, afhankelijk van de specificatie.

 

Wij helpen u bij uw overstap naar de volledig elektrische toekomst

DAF kan u begeleiden bij de overgang naar nulemissietransport. Wij kunnen u adviseren over de optimale truckconfiguratie en laadstrategie voor uw bedrijf en deze leveren. Bovendien biedt ons uitgebreide dealernetwerk de faciliteiten, deskundig advies en een speciaal trainingsprogramma voor chauffeurs, zodat u het maximale uit uw elektrische bedrijfsmiddelen haalt.

 
 

Ongeëvenaarde veiligheid

De nieuwe DAF XB Electric is leverbaar met een reeks geavanceerde hulpsystemen voor de chauffeur, voor de beste veiligheid en het beste chauffeurscomfort in zijn klasse.

Distribution-Banner-3840x1300_03

DAF Virtual Experience

Ervaar de nieuwe Generatie DAF XB, maak een virtuele testrit en ontdek nog veel meer activiteiten in de DAF Virtual Experience!

Neem een kijkje
 
 
 
DAF-XB-Electric-truck-and-charger

Oplaadsystemen

DAF staat klaar om u te helpen bij het kiezen van de juiste oplaadsystemen voor uw accu's. We werken nauw samen met toonaangevende leveranciers en er is een ruime keuze aan oplaadstations en capaciteiten. Daarnaast ontwikkelen we trainingen op maat om uw chauffeurs te helpen optimaal gebruik te maken van uw elektrische truck. Dit is opnieuw een voorbeeld van hoe DAF meer doet dan alleen de beste trucks leveren.

Lees meer
 

De nieuwste accutechnologie

Je ziet het niet. Toch zijn DAF Electric-voertuigen de afgelopen jaren uitgerust met een van de grootste innovaties in de elektrische trucktechnologie: de LFP-accu. LFP staat voor Lithium, Ferro en Phosphate, waarbij wordt verwezen naar de drie belangrijkste componenten van deze energiebron.

DAF Trucks is de eerste grote OEM die dit type energiebron in zijn trucks gebruikt, na langdurige tests en uitgebreid onderzoek. LFP-accu's hebben drie enorme voordelen ten opzichte van de bestaande accu's die kobalt en magnesium bevatten: ze zijn volledig kobaltvrij, 'Cell to Pack' en extreem veilig.

Kobaltvrij

Kobalt wordt vaak beschouwd als een essentiële grondstof voor accu's. De voorraad kobalt is echter niet alleen oneindig, de mijnbouwindustrie ervan wordt bovendien niet beschouwd als duurzaam. Een goede reden voor DAF om te zoeken naar een alternatief dat beide nadelen elimineert. De LFP voldoet aan deze eis en maakt de DAF Electric voertuigen nóg milieuvriendelijker.

DAF LFP battery

Cell to Pack

Bovendien is de batterij 'Cell to Pack'. Dit betekent dat afzonderlijke accucellen kunnen worden gestapeld en dat er geen tussenliggende buffermodules nodig zijn. Hierdoor neemt de energiedichtheid per liter enorm toe.

Optimale veiligheid

Een laatste belangrijk voordeel ten opzichte van andere reguliere chemische accuproducten is de thermische en chemische stabiliteit van een LFP-stroombron. De lithium-, ijzer- en fosfaatsamenstelling verbetert niet alleen de weerstand van de accu tegen oververhitting, maar elimineert ook de zogenaamde thermische doorslag – een kettingreactie in een accupack. Door LFP-accu's te monteren, wordt de kans op spontane ontbranding teruggebracht tot nul. Zo worden de veiligheidsnormen van DAF Electric nog verder verbeterd.

 
 
 

Zakenpartner

Emissieloos transport stopt niet bij de aanschaf van een elektrische truck. Om een succesvolle emissieloze transportoplossing te bereiken, heeft DAF geavanceerde hulpmiddelen voor routeanalyse en -simulatie ontwikkeld. Ervaren verkoopadviseurs van DAF gebruiken deze hulpmiddelen om een emissieloze transporttaak in kaart te brengen voor verschillende E-truckconfiguraties van DAF en specificaties van oplaadapparatuur. Zij onderzoeken alternatieve technische oplossingen, bieden duidelijk inzicht in de implicaties van deze oplossingen en bepalen uiteindelijk de optimale oplossing voor uw emissieloze transporttaak. Bij al deze stappen werken we nauw samen met onze klanten.

 
Dealer advice

Onderhoud van elektrische trucks

Een elektrische truck vereist ander onderhoud dan traditionele trucks. De DAF-dealer beschikt over de meest recente kennis en over specialisten die volledig zijn opgeleid en gecertificeerd om uw truck op de weg te houden.

 
DAF XB

Krachtige dieselprestaties

Naast de innovatieve, volledig door accu's gevoede elektrische aandrijflijn is de nieuwe DAF XB leverbaar met PACCAR PX-5 en PACCAR PX-7 dieselmotoren. Deze motoren zijn klaar voor de toepassing van HVO, waardoor de CO2-uitstoot met tot maar liefst 90% wordt verlaagd (‘well-to-wheel’).

Lees meer