Ferro-Sped-2000-Kft-image

Dagelijkse checks vrachtwagen

Hoe pakt Swinkels Family Brewers het aan?

 

Voordat een chauffeur de weg op gaat is het verstandig om te checken of de truck juist functioneert. Bij DAF raden we aan bepaalde dagelijkse checks voor uw vrachtwagen uit te voeren. Hoe werkt dit precies in de praktijk? Wat als u verantwoordelijk bent voor een heel wagenpark? Wij spraken met Frans-Jozef, wagenparkbeheerder bij Swinkels Family Brewers. Lees verder en ontdek hoe Frans-Jozef de dagelijkse checks voor trucks coördineert.

Procedure voor dagelijkse checks vrachtwagens

Hoe ziet de dagelijkse routine bij Swinkels Family Brewers eruit? Frans-Jozef vertelt: “Onze chauffeurs controleren hun eigen truck elke ochtend voordat ze de weg op gaan. De chauffeur kijkt naar de banden, de verlichting, loopt een rondje rond de truck en kijkt onder de truck. Liggen er geen vloeistoffen en zijn er geen afwijkingen te zien? Dan is de laatste stap een check van het dashboard. Daar is bijna alles van af te lezen en dat maakt de dagelijkse check een stuk gemakkelijker dan jaren geleden. Een chauffeur is hooguit 10 tot 15 minuten bezig met de dagelijkse vrachtwagen check.”

Waarom is een dagelijkse check belangrijk?

Frans-Jozef: “We hebben weinig problemen met onze DAF trucks. Het zijn degelijke wagens die niet zomaar stuk gaan. Maar veiligheid telt heel zwaar bij Swinkels Family Brewers, dus de dagelijkse check is uiteraard een vereiste. Wij laten de checks heel bewust uitvoeren door onze chauffeurs. Zij kennen hun eigen wagen als geen ander en merken meteen als ook maar een klein geluid of gevoel afwijkt. Door die dagelijkse check uit te voeren weet je direct dat er iets mis is of zou kunnen zijn. We nemen geen risico.”

Onderhoudscontract bij de dealer vs eigen garage

Wat als een truck niet door de check komt in de ochtend? “Als het gaat om iets kleins zoals een defect lampje in de cabine, dan geeft de chauffeur dit door aan de planner. Die plant vervolgens een afspraak in bij onze vaste dealer. Is er iets belangrijkers aan de hand dan rijden we direct langs”, legt Frans-Jozef uit. “Vroeger hadden we een eigen garage, maar dat is tegenwoordig niet meer efficiënt. Je hebt heel veel kennis en apparatuur nodig om de geavanceerde trucks snel te kunnen maken. Daarom zijn we zo’n 12 jaar geleden overgestapt naar een onderhoudscontract bij DAF-dealer De Burgh in Son. Dat bevalt heel goed.”

Het dealernetwerk van DAF

“De Burgh helpt ons uitstekend. We hebben veel contact. Ze doen de jaarlijkse APK en onderhoudsbeurt en natuurlijk reparaties zodra dat nodig is. Ze zitten voor ons om de hoek en dat is wel zo prettig. Mocht een chauffeur elders in het land problemen hebben met de truck, dan worden we ook altijd goed geholpen. We kunnen altijd en overal bij elke DAF-dealer terecht. Onze vrachtwagens rijden alleen in Nederland en het dealernetwerk is hier top. Het wordt gewoon geregeld en we hoeven nooit lang te wachten. Dat serviceapparaat heeft DAF wel goed voor elkaar.”

De ultieme tip voor wagenparkbeheerders

Voor wagenparkbeheerders heeft Frans-Jozef nog een goede tip: “Betrek altijd de chauffeur! Wij gaan één keer in de zoveel tijd met chauffeurs om tafel en zijn benieuwd naar hun mening. Waar moet een truck aan voldoen? Wat kan beter en efficiënter? Zij zijn dagelijks op de weg en in mijn ogen expert. Bovendien dragen veel jongens DAF een warm hart toe. Sommige chauffeurs zijn zo zuinig op hun eigen truck, dat ze het liefst hebben dat deze stil blijft staan tijdens hun vakantie. Ze willen zeker weten dat degene die tijdens hun vakantie in de truck rijdt er net zo zuinig mee omgaat als zijzelf. Na 10 jaar rijden kun je bijna niet zien dat zo’n truck gebruikt is.”

Meer weten over dagelijkse checks?

Komt u bij de dagelijkse check iets onverwachts tegen of heeft u gewoon een vraag? Neem dan gerust contact met ons op. Onze monteurs hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren van controles.

Bezoek SwinkelsFamilybrewery.com