DAF CF Electric

Elektrische & hybride trucks

Elektrische innovation trucks tonen de weg naar de toekomst

 

DAF laat met een complete serie Innovation Trucks zien dat het zijn positie als koploper in brandstofefficiëntie en lage emissies verder wil uitbouwen. De serie omvat de LF Electric en CF Electric voor lichte en zwaardere distributietoepassingen in de stad, maar ook de CF Hybrid voor distributieverkeer over middellange afstanden. Deze rijdt volledig emissieloos in stedelijke gebieden - en met het laagste dieselverbruik daarbuiten. DAF richt zich met deze innovatieve oplossingen op het verbeteren van luchtkwaliteit in de steden en het verlagen van de CO2-uitstoot.

 
DAF LF Electric

DAF LF Electric Innovation Truck

De DAF LF Electric is een volledig elektrische 19-tons truck voor ‘zero emissions’ distributieverkeer in de stad. Deze truck is voorzien van Cummins-technologie en heeft een 195 kW/266 pk elektromotor (piekvermogen: 250 kW/340 pk), die wordt gevoed door een batterijpakket van maximaal 222 kWh. Dat is goed voor een actieradius tot 220 kilometer bij volledige belading. Doordat het accupakket modulair is, kan de capaciteit worden afgestemd op de door de klant gewenste actieradius. Voor stadsdistributie is de actieradius van 220 kilometer van de DAF LF Electric ideaal.

 

DAF CF Electric Innovation Truck

De DAF CF Electric is de ideale ‘zero emissions’ oplossing voor distributieverkeer in de stad voor bijvoorbeeld de bevoorrading van supermarkten. Hiervoor zijn hogere laadvermogens en volumes nodig en worden normaal gesproken enkel- of dubbel-assige opleggers gebruikt.

De CF Electric is een 4x2 trekker voor GCW’s tot 37 ton. De truck is gebaseerd op DAF’s veelzijdige CF-serie – 'International Truck of the Year 2018' – en maakt voor de volledig elektrische aandrijving gebruik van de geavanceerde E-Power-technologie van VDL. Het hart van de intelligente aandrijflijn is de 210 kW/286 pk elektromotor (piekvermogen: 240 kW/326 pk), die zijn energie haalt uit het 170 kWh lithium-ion batterijpakket.

DAF CF Electric

De CF Electric heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer en is daarmee geschikt voor ‘zero emissions’ transport van grote volumes in stedelijke gebieden. Het snelladen van de batterijen kost slechts 30 minuten. Volledig laden duurt slechts anderhalf uur. Tijdens het laden en lossen van de vracht kunnen de batterijen worden opgeladen.

 

 
DAF CF Hybrid

DAF CF Hybrid Innovation Truck

De DAF CF Hybrid is ontwikkeld voor elektrisch en ‘zero emissions’ rijden in de stad, terwijl hij daarbij een zeer grote actieradius heeft, dankzij de laatste en ultra-schone dieseltechnologie. Door de toepassing van een elektromotor in combinatie met een dieselmotor wordt de hoogste logistieke efficiency bereikt.

De geavanceerde DAF CF Hybrid is uitgerust met de uiterst efficiënte 10,8 liter PACCAR MX-11-motor (330 kW/450 pk), een ZF elektromotor (75 kW/100 pk, piek: 130 kW/175 pk) en een speciale ZF TraXon-versnellingsbak voor hybride aandrijflijnen.

De elektromotor wordt aangedreven door een 85 kWh batterijpakket. Afhankelijk van het GCW geeft dit de truck een elektrisch en daarmee ‘ zero emissions’ bereik van 30 tot 50 kilometer. De batterijen kunnen zowel tijdens het rijden op de snelweg door de dieselmotor worden opgeladen, als door middel van een DC-oplader bij een oplaadstation. De CF Hybrid is geschikt voor snelladen. Daardoor zijn de batterijen na 20 minuten laden al weer voor 80 procent vol. In 30 minuten is het pakket volledig opgeladen.

Buiten de stedelijke gebieden wordt de CF Hybrid aangedreven door de schone en efficiënte PACCAR MX-11-dieselmotor, waarbij de hybridetechnologie dankzij slim energie-management voor extra brandstofbesparing zorgt. Energie wordt gegenereerd bij het remmen en door systemen als Down Hill Speed Control en Predictive Cruise Control. Om het brandstofverbruik verder te reduceren, kan deze energie kan door de elektromotor worden gebruikt als hij gelijktijdig met de dieselmotor actief is.

Het batterijpakket van het hybride-systeem drijft zowel de elektrische aandrijflijn, de elektrische luchtcompressor als de optionele intelligente e-PTO aan. De e-PTO kan bij geconditioneerd transport worden gebruikt voor het aandrijven van de koelinstallatie. Bovendien draagt de elektrische PTO bij aan een nog lager geluidsniveau.