Download
  • maandag 24 april 2023
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

Nieuwe DAF Electric Truck Assembly officieel geopend

Serieproductie van XD en XF Electric start in zomer 2023

DAF’s compleet nieuwe fabriek voor batterij-elektrische trucks is vandaag officieel geopend door Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat. De nieuwe assemblagelijn is gerealiseerd op DAF’s grootste productielocatie in Eindhoven en speelt een belangrijke rol bij het verder versterken van de leidende positie die DAF heeft in het leveren van duurzame transportoplossingen.

 
DAF-Electric-Truck-Assembly-officially-opened
 

De nieuwe DAF Electric Truck Assembly heeft een oppervlakte van 5,000 m2. De fabriek kent twee sub-assemblagelijnen: één voor de voorbereiding van de batterijpakketten en één voor het samenstellen van de ‘Electric Drive Module’. Deze bestaat uit het voorste batterijpakket, de relaiskast voor het verbinden van de hoog-voltage-systemen en alle benodigde elektrische hulpsystemen. Op de bijna 150 meter lange hoofdlijn worden deze hoofdcomponenten samen met de e-motor met geïntegreerde versnellingsbak op het chassis gemonteerd.

 

Nieuwste generatie batterij-elektrische trucks

DAF heeft de Electric Truck Assembly gebouwd voor de productie van haar nieuwste generatie batterij-elektrische vrachtwagens. De DAF XD en XF Electric zijn beschikbaar in verschillende as-configuraties. Ze worden aangedreven door PACCAR e-Motors en uitgerust met 2 tot 5 batterijpakketten (210 tot 525 kWh), goed voor actieradii tot 500 kilometer. Dankzij deze modulaire opzet kunnen de trucks precies worden afgestemd op de wensen van de klant. Door routes en het opladen van de batterijen zorgvuldig te plannen is het mogelijk om per dag 1.000 ‘zero emission’ kilometers af te leggen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van snelladen (tot 350 kW), kunnen de batterijpakketten in slechts 45 minuten weer tot 80% worden opgeladen.

Op korte termijn zal de productie van voertuigen voor de kwaliteitsvalidatie beginnen; de aanvang van de serieproductie van klantenvoertuigen staat gepland voor de zomer. DAF verwacht dat de productie in de nabije toekomst naar duizenden voertuigen per jaar zal stijgen, in lijn met de toenemende vraag naar volledig elektrische trucks.

 

Minister: ‘DAF loopt voorop’

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat: “DAF is al jaren toonaangevend in het maken van vrachtwagens. Ook bij de stap naar elektrisch rijden loopt DAF met innovaties voorop. De omslag naar schonere productie en producten is belangrijk. Niet alleen voor het milieu, het zorgt er ook voor dat we in Nederland concurrerend blijven. Deze nieuwe fabriek voor batterij-elektrische trucks is hier een prachtige voorbeeld van.”

“De ingebruikname van de nieuwe DAF Electric Truck Assembly vormt een nieuwe, belangrijke stap op weg naar een nog schonere toekomst”, zei Harald Seidel, president-directeur van DAF Trucks. “Om onze klanten optimaal te ondersteunen in de transitie naar ‘zero emission’ wegtransport, gaan we verder dan het leveren van eersteklas, volledig elektrische trucks. Ons complete pakket omvat daarnaast een breed programma laadstations, advies ‘op maat’ op het gebied van planning van routes en opladen en het leveren van specifieke trainingen waardoor chauffeurs het beste uit hun elektrische voertuigen halen.”

 

 

Perscontacten

Bent u journalist? Neem contact met ons op voor meer informatie over het bedrijf, onze producten en diensten, of over willekeurig andere onderwerpen.

Luc Serrien
DAF Trucks België
E-mail: luc.serrien@daftrucks.com

> Voor overige vragen kunt u contact opnemen met DAF Trucks België

Rutger Kerstiens