Download
  • donderdag 20 juli 2023
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

Nieuwe Generatie DAF trucks geschikt voor 100% HVO

90% CO₂-reductie ‘Well-to-wheel’

Naast de introductie van een complete serie volledig elektrische vrachtwagens en de ontwikkeling van waterstoftechnologie, bereidt DAF haar verbrandingsmotoren voor op nieuwe generaties brandstoffen om de CO₂-uitstoot van trucks te verlagen. HVO – ‘Hydrotreated Vegetable Oil’ – is een biobrandstof van de laatste generatie, waarmee de CO₂-emissies met maar liefst 90% gereduceerd kunnen worden en die nu al in de Nieuwe Generatie DAF trucks toegepast kan worden.

 
New-Generation-DAF-trucks-ready-for-100-HVO-01
De nieuwe Generatie DAF trucks zijn geschikt voor HVO. Daarmee kan de CO₂-uitstoot tot 90% verminderd worden – van bron tot uitlaat.
 

Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) wordt gemaakt van afvalstoffen en vetten uit de voedingsindustrie. Daarmee is het op dit moment de meest duurzame brandstof voor dieselvoertuigen op de markt, met tot maar liefst 90% minder uitstoot van CO₂ (‘Well to wheel’), in vergelijking met reguliere diesel. In tegenstelling tot eerdere generaties biobrandstoffen, heeft HVO geen invloed op de voedselproductie.

Naast de voordelen voor onze leefomgeving, is een belangrijk pluspunt van HVO dat het zonder enige aanpassing aan de voertuigen in de nieuwste generatie DAF trucks gebruikt kan worden. En dat met behoud van de uitstekende prestaties van de voertuigen, alsook de service-intervallen tot maar liefst 200.000 kilometer voor het vervoer over de lange afstand.

Geschikt voor het volledige productassortiment van DAF

Alle DAF-trucks van de nieuwste generatie zijn geschikt voor toepassing van 100% HVO. Dat betreft de populaire LF-serie voor distributievervoer, de veelzijdige XD (‘International Truck of the Year 2023’) voor distributie en specifieke toepassingen en de topmodellen XF, XG en XG+ (‘International Trucks of the Year 2022’) voor zwaar transport en vervoer over de lange afstand.

“DAF loopt voorop in de maatschappelijke ambitie om de CO₂-uitstoot te verminderen”, aldus Patrick Dean, chief engineer van DAF Trucks en lid van de Board of Management. “In 2018 lanceerden we als eerste een volledig elektrische truck en vorig jaar presenteerden we een compleet nieuwe generatie elektrische vrachtwagens met ‘zero-emissie’ actieradii tot 500 kilometer. Tegelijkertijd bereiden we ons voor op nieuwe generaties brandstoffen. HVO stelt ons nu al in staat een enorme vooruitgang te boeken in de vermindering van de CO₂-uitstoot en – nog belangrijker – ‘well-to-wheel’. Als het gaat om CO₂-certificering van vrachtwagens, zou het een enorme stap voorwaarts zijn als de Europese wetgeving de rol van schone brandstoffen zou erkennen bij de reductie van de CO₂-uitstoot. We kunnen het ons immers niet veroorloven kansen te laten liggen om het wegvervoer te verduurzamen. Het is zaak de focus te verruimen naar de totale keten: van energiebron tot aan dat wat er uit de uitlaat komt, in plaats van alleen te focussen op ‘tank-to-wheel’.”

  

 
 

Perscontacten

Bent u journalist? Neem contact met ons op voor meer informatie over het bedrijf, onze producten en diensten, of over willekeurig andere onderwerpen.

Luc Serrien
DAF Trucks België
E-mail: luc.serrien@daftrucks.com

> Voor overige vragen kunt u contact opnemen met DAF Trucks België