DAF-Components-mx-11-mx-13-new-hh

DAF Components presenteert nieuwe aandrijflijnen voor touringcars en bussen

Busworld 2023 in Brussel

 
Download
  • vrijdag 6 oktober 2023
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

DAF Components introduceert een compleet nieuwe serie PACCAR MX-11 en PACCAR MX-13 motoren voor touringcars en bussen. De motoren bieden een laag brandstofverbruik, lange onderhoudsintervallen en uitstekende rijeigenschappen dankzij een hoog koppel bij lage toerentallen. De nieuwe aandrijflijnen functioneren ook perfect op HVO-biodiesel om de laagste CO2-uitstoot te realiseren.

 

De nieuwe generatie PACCAR MX-11 (met vermogens van 220 kW/299 pk tot 330 kW/449 pk) en MX-13 (315 kW/428 pk tot 390 kW/530 pk) motoren zijn gebaseerd op de krachtbronnen die onlangs door DAF zijn geïntroduceerd voor de succesvolle XD, XF, XG en XG+ trucks. Deze motoren zijn nu ook beschikbaar voor touringcars en bussen en zullen voor het eerst te zien zijn op Busworld 2023, dat van 7 tot en met 12 oktober wordt gehouden in Brussel.
Toegewijd

DAF is vastbesloten om te blijven investeren in state-of-the-art verbrandingsmotoren. In het komende decennium zullen zuinige en schone verbrandingsmotoren de meest efficiënte manier van aandrijving blijven voor touringcars die lange afstanden afleggen en bussen die onder veeleisende omstandigheden rijden.

Nieuwe, energiezuinige aandrijflijnen

De nieuwe PACCAR-motoren voor touringcars en bussen en het vernieuwde systeem voor nabehandeling van uitlaatgassen zijn voorzien van geavanceerde innovaties om de efficiëntie en het rijcomfort verder te verhogen.

De verbranding van de 10,8-liter PACCAR MX-11 en 12,9-liter PACCAR MX-13 motoren is geoptimaliseerd door het gebruik van nieuwe injectoren, een nieuwe cilinderkop en een nieuw blok en een nieuw ontwerp van zuigers en cilindervoeringen. Er wordt een nieuwe generatie efficiënte turbo’s toegepast voor het beste luchtmanagement en nieuwe luchtcompressoren, oliepompen en dynamo's zorgen ervoor dat parasitaire verliezen tot een minimum worden beperkt.
Als gevolg van deze vernieuwingen bieden de nieuwe PACCAR MX-11 en MX-13 motoren lage CO2-emissies en uitstekende prestaties. Het maximum koppel is verder verhoogd met 50 tot 150 Nm en is al beschikbaar bij 900 tpm. De nieuwe motorrem levert tot 20% meer koppel bij lagere toerentallen, waarmee een nieuwe benchmark wordt geïntroduceerd. Bovendien hebben de motoren slechts één keer per jaar een onderhoudsbeurt nodig.

Alternatieve aandrijflijnen

Op de DAF-stand in hal 6 van Busworld in Brussel staat ook een model van een toekomstig chassis met elektrische aandrijving, speciaal bedoeld voor compacte touringcars. “Dit chassis is in ontwikkeling en is gebaseerd op het platform van de ‘zero emission’ DAF XB Electric truck voor stedelijke distributie”, aldus Alfred Beuwer, directeur DAF Components. “Er is een toenemende belangstelling van touringcar- en busondernemers voor alternatieve aandrijflijnen. Hoe de toekomst van touringcar- en busvervoer er ook uit zal zien, DAF Components zal haar klanten de ultieme aandrijflijnoplossingen blijven bieden, afgestemd op elke specifieke toepassing.”

 
 
 

Perscontacten

Bent u journalist en heeft u vragen? Neem dan contact op met:

Rutger Kerstiens
Afdeling Corporate Communications

Tel: +31 (0)40 214 2874
E-mail:   rutger.kerstiens@daftrucks.com

 

Voor algemene vragen over DAF, kunt u contact opnemen via:

Tel: +31 (0)40 214 9111 
E-mail:  info@daftrucks.com

 

Rutger Kerstiens