Download
  • donderdag 1 december 2022
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

Eerste DAF CF Military trucks geleverd aan Belgische Defensie

Tot 2025 worden bijna 900 all wheel drive voertuigen geleverd

DAF Trucks heeft vandaag de eerste militaire voertuigen uit een serie van 879 trucks aangeboden aan de Belgische Defensie. Generaal-majoor Thierry Esser nam samen met luitenant-generaal Frédéric Goetynck de sleutels in ontvangst van Harald Seidel, president-directeur van DAF Trucks. De overdracht vond plaats in DAF’s Assen- en Cabinefabriek in Westerlo.

 
Eerste-DAF-CF-Military-trucks-geleverd-aan-Belgische-Defensie-01
Het Belgische leger krijgt de beschikking over 879 DAF CF Military voertuigen, waarvan de eerste exemplaren door DAF president-directeur Harald Seidel werden overhandigd aan luitenant-generaal Frédéric Goetynck en generaal-majoor Thierry Esser. (van links naar rechts)
 

De order van de Belgische Defensie bestaat uit 636 2-assige trucks met een 4x4 aandrijflijn voor algemene transporttaken en 243 4-assige trucks met een 8x8 aandrijflijn voor specifieke toepassingen (kipper, containertransport en inzet waarvoor een kraan nodig is). 

Veertig procent van de voertuigen wordt uitgerust met een gepantserde cabine die de inzittenden een hoge bescherming biedt tijdens militaire operaties.
De levering van de eerste 150 zware voertuigen aan de eenheden van de Landcomponent (gemotoriseerde Brigade en Special Operations Regiment) en de Medische component is volop in voorbereiding. 

Ongeëvenaarde off-road-capaciteiten

Voor de CF Military voertuigen werkt DAF nauw samen met het TATRA TRUCKS in Tsjechië. Alle trucks maken gebruik van een uniek chassis-concept met een all wheel drive aandrijflijn en een centrale, dragende buis waaraan een onafhankelijke wielophanging is gemonteerd. De onafhankelijke wielophanging, het speciale TATRA-chassis en het Central Tire Inflation System garanderen ongeëvenaarde off-road-capaciteiten en een uitzonderlijk rijcomfort, zelfs in de meest uitdagende terreinen. 

De trucks worden aangedreven door een 10,8 liter PACCAR MX-11 (4x4) of een 12,9 liter PACCAR MX-13 (8x8) motor met vermogens van respectievelijk 300 kW/410 pk en 340 kW/460 pk.

Ook de beperkte hoogte is een belangrijke troef van de CF Military truck. Zelfs bij transport van een 20 voets-zeecontainer is hij nog lager dan vier meter.

Cabines ‘Made in Belgium’

De productie van de niet-gepantserde cabines van de CF Military trucks vindt volledig plaats in de DAF-fabriek in Westerlo. TATRA DEFENCE VEHICLES  levert de geavanceerde beschermde cabines, waarvoor het interieur eveneens in Westerlo geproduceerd wordt. In de beide cabinetypes is de bediening hetzelfde, waardoor chauffeurs gemakkelijk van het ene naar het andere voertuigtype kunnen overstappen. 

Wereldwijd onderhoud

De Belgische Defensie en DAF zullen in nauwe samenwerking het onderhoud van de CF Military voertuigen verzorgen, waarbij het DAF-dealernetwerk in België - met aangeduide steunpunten in Houthalen en Grâce-Hologne - een cruciale rol speelt. Voor onderhoud buiten de Belgische landsgrenzen staat het DAF dealernetwerk met ruim 1.100 locaties wereldwijd ter beschikking, evenals de ongeëvenaarde DAF International Truck Service hulpdienst. Voor een goede beschikbaarheid van onderdelen kan de DAF-dealerorganisatie rekenen op de steun van PACCAR Parts.

‘Een grote stap vooruit’ 

Ludivine Dedonder, minister van Defensie: “Een goed uitgebouwde logistieke en transportcapaciteit zijn onontbeerlijk voor het doen slagen van militaire operaties. Met de komst van deze nieuwe transportvoertuigen zet Defensie dan ook opnieuw een grote stap vooruit”

“Deze nieuwe voertuigen zijn geschikt voor alle operatietonelen en zijn daarnaast ook letterlijk van levensbelang voor onze militairen die dagelijks hun leven op het spel zetten in het belang van onze veiligheid. Maar liefst 40% van de geleverde voertuigen zijn bepantserd en bieden levensnoodzakelijke bescherming aan ons personeel in operatie. Indien nodig, kunnen ook de andere voertuigen uitgerust worden met dergelijke bescherming in het belang van ons personeel.”
“Dat een groot deel van de productie ook nog in België plaatsvindt, stemt me uiteraard zeer tevreden. Door samen met Belgische bedrijven te werken aan onze strategische autonomie en de veiligheid van onze militairen versterken we immers niet alleen Defensie, maar het hele land.”

“Vertrouwen op materieel”

“Onder de meeste moeilijke en uitdagende omstandigheden wil een leger kunnen vertrouwen op zijn materieel”, aldus Harald Seidel, president-directeur van DAF Trucks. “We zijn dan ook trots dat het Belgische leger heeft gekozen voor de betrouwbaarheid en de ongeëvenaarde kwaliteiten van onze Military CF trucks. De veelzijdigheid van onze voertuigen onderstreept dat DAF ook voor alle militaire toepassingen een uitstekende transportoplossing biedt.”
“De veiligheid van ons personeel en betrouwbaar materieel zijn van het allerhoogste belang,” benadrukt luitenant-generaal Frédéric Goetynck, directeur-generaal van de algemene directie Material Resources (DGMR). “De vervanging van de dertig jaar oude niet-beschermde vrachtwagens naar gepantserde voertuigen was nodig om de veiligheid van het personeel tijdens opdrachten te garanderen met voertuigen die een sterke alle-terreincapaciteit bieden binnen hun categorie”. 

 

Perscontacten

Bent u journalist? Neem contact met ons op voor meer informatie over het bedrijf, onze producten en diensten, of over willekeurig andere onderwerpen.

Luc Serrien
DAF Trucks België
E-mail: luc.serrien@daftrucks.com

> Voor overige vragen kunt u contact opnemen met DAF Trucks België