Download
  • woensdag 20 april 2022
  • Eindhoven
  • DAF Nederland
 

Eerste DAF 6x2 CF Electric achterlader in Nederland rijdt bij Renewi

Renewi, het internationale waste-to-product bedrijf, zet een belangrijke stap op weg naar verdere verduurzaming van zijn wagenpark. Maandag 11 april is een volledig elektrisch aangedreven vuilnisauto in bedrijf genomen: een DAF 6x2 CF Electric met achterladersysteem van Geesink. Een primeur, want het is de eerste DAF FAN CF Electric met een achterlader-applicatie voor afvalinzameling in Nederland. Lucas Willems, Fleet Sales Manager bij DAF Trucks N.V. heeft het voertuig overgedragen aan Marc den Hartog, Managing Director Renewi Nederland.

 
DAF-CF-Electric-Geesink-Renewi-EV-01
 

“De DAF CF past bij onze logistieke operatie”, aldus Den Hartog. “We hebben er al vele rijden in ons inzamelingsproces. Een elektrisch aangedreven versie is voor ons zeer interessant. Het is een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van onze vloot, waarbij we ook naar onze klanten toe invulling geven aan de wens voor een duurzame propositie. In steeds meer gemeenten is inzameling met elektrische voertuigen gewenst, omdat het bijdraagt aan het streven naar een CO2 neutrale oplossing. Kijkende naar de toekomst verwachten we dan ook dat we meer elektrische voertuigen gaan inzetten.”

Renewi zet de CF Electric in de regio Rotterdam in. Het gemiddelde rijbereik van 200 km is ruim voldoende voor afvalinzameling in stedelijke gebieden. Door de korte op elkaar opvolgende oppikpunten, lage snelheid en regeneratie bij afremmen is optimaal gebruik te maken van de capaciteit van het batterijpakket. Het opladen doet Renewi bij vaste oplaadpunten en is volledig geïntegreerd in de planning. Het opladen van de batterij duurt 75 minuten, uitgaande van een oplaadstation met een vermogen van 250 kilowatt.

Aangepaste, korte wielbasis specifiek voor achterlader

De DAF FAN CF Electric heeft een aangepaste, korte wielbasis ten behoeve van de achterladeropbouw. Sinds vorig jaar heeft de elektrisch aangedreven CF een krachtiger batterijpakket van 350 kWh gekregen, dat tegelijk aanzienlijk lichter is dan de vorige generatie. Het gaat om een verlaging van maar liefst 700 kg. Mede daardoor komt het netto laadvermogen van de DAF CF Electric (GVW 28 ton) voor de afvalinzameling op 10.000 kg.

Lucas Willems: “Leverancier GeesinkNorba maakt gebruik van de zeer energiezuinige Li-On Power Pro E-PTO voor de aandrijving van de achterlader en het kraakperssysteem. Deze PTO heeft maar circa 1,5 kWh per 1.000 kg afval nodig, hetgeen super is.”

Hergebruik afvalstromen naar grondstoffen en energie

Renewi geeft hoge prioriteit aan het verlagen van zijn ecologische voetafdruk en is volop bezig het wagenpark voor te bereiden op de invoering van milieuzones in diverse stadscentra. Duurzaamheid is een van de kernwaarden van de recycler welke ten grondslag ligt aan alles wat de organisatie doet. 89% van het afval dat wordt verwerkt, krijgt een tweede leven als grondstof of energie en alleen dat scheelt al een aanzienlijke hoeveelheid CO2. Renewi verwerkt jaarlijks 14 miljoen ton afval en beschikt daarvoor in de Benelux over een groot netwerk van ruim 165 vestigingen en is actief in zes landen.

 
 
 

Perscontacten

Bent u journalist? Neem contact met ons op voor meer informatie over het bedrijf, onze producten en diensten, of over willekeurig andere onderwerpen.

Luc Serrien
DAF Trucks België
E-mail: luc.serrien@daftrucks.com

> Voor overige vragen kunt u contact opnemen met DAF Trucks België

 
 

 

De DAF CF Electric in meer detail