Download
  • donderdag 18 november 2021
  • DAF Trucks N.V.
 

DAF XF, XG en XG⁺ uitgeroepen tot International Truck of the Year

XF H₂ Innovation Truck ontvangt ‘2022 Truck Innovation Award’

DAF’s nieuwe generatie trucks voor het lange afstand transport is bekroond met de titel ‘International Truck of the Year 2022’. “De XF, XG en XG⁺ zijn de nieuwe norm op het vlak van efficiency, veiligheid en chauffeurscomfort”, stelt de jury na een serie uitvoerige testen. De prestigieuze onderscheiding werd uitgereikt op de truck en transport beurs Solutrans in het Franse Lyon. DAF ontving er bovendien de ‘2022 Truck Innovation Award’ voor de XF Innovation Truck met een interne verbrandingsmotor op waterstof.

 
DAF-XF-XG-XG-plusInternational-Truck-of-the-Year-2022-handover
 

De titel International Truck of the Year (IToY) wordt jaarlijkse uitgereikt aan een truck die het afgelopen jaar is geïntroduceerd en die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de efficiëntie van het wegvervoer. De jury gebruikt daarbij een uitgebreide reeks criteria, waaronder technologische innovatie, comfort, veiligheid, rijeigenschappen, brandstofverbruik, ecologische 'footprint' en ‘Total Cost of Ownership’ (TCO).

De eerste in de industrie 

“DAF is de eerste truckfabrikant die een geheel nieuwe generatie trucks introduceert die is ontwikkeld met de nieuwe Europese regelgeving op het gebied van voertuigafmetingen en -gewichten voor trucks in het achterhoofd”, aldus Gianenrico Griffini, voorzitter van de jury ‘International Truck of the Year’. “Het resultaat is een serie zeer aantrekkelijke en aerodynamische trucks die toonaangevend is in efficiëntie, veiligheid en chauffeurscomfort. De nieuwe XF, XG en XG⁺ bieden een uitstekend direct zicht dankzij een grote, gebogen voorruit, zijruiten met lage raamlijnen en een ‘Kerb View Window’. Samen met het DAF Digital Vision System dat de traditionele zijspiegels vervangt en de nieuwe DAF Corner View-camera, garanderen ze ongeëvenaard zicht rondom en beschermen ze zo kwetsbare weggebruikers”.

Een echte teamprestatie 

De prestigieuze titel ‘International Truck of the Year 2022’ werd uitgereikt aan Harry Wolters, president-directeur van DAF Trucks. Hij droeg de prijs op aan alle ruim 12.000 DAF-medewerkers wereldwijd. “Het winnen van deze onderscheiding is een echte teamprestatie! Het ontwikkelen van de Nieuwe Generatie XF, XG en XG⁺ was het grootste innovatieproject in de meer dan 90-jarige geschiedenis van onze onderneming. De trucks zijn het resultaat van aandachtig luisteren naar de wensen van onze klanten en hun chauffeurs, onze heldere visie op de toekomst van duurzame en groene transportoplossingen én onze ambitie om altijd een stap verder gaan om de ultieme transportoplossingen te leveren. We zijn inderdaad de eerste vrachtwagenfabrikant die volledig gebruik maakt van de nieuwe Europese regelgeving met betrekking tot gewichten en afmetingen voor trucks. Dat levert onze klanten unieke voordelen op.

Het is goed om de eerste te zijn, het is nog beter om de enige te zijn.”

IToY-juryvoorzitter Gianenrico Griffini vatte het juryrapport samen: “Met de introductie van de nieuwe generatie trucks heeft DAF een hightech programma voertuigen voor het zware segment geïntroduceerd dat een nieuwe maatstaf zet in de industrie. Bovendien is het toekomstgericht omdat het gebruik maakt van een compleet en zeer energiezuinig platform dat klaar is voor nieuwe generaties alternatieve aandrijflijnen en energiedragers.”

Truck Innovation Award 2022

Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe XF met waterstof verbrandingsmotor die DAF in ontwikkeling heeft. Deze maakte tijdens een demonstratie in oktober zoveel indruk op de jury van de International Truck of the Year, dat deze DAF XF H₂ Innovation Truck werd bekroond met de ‘Truck Innovation Award 2022’.

“Deze specifieke onderscheiding onderstreept onze filosofie dat we een complete reeks technologieën moeten ontwikkelen op weg naar transport en mobiliteit zonder CO in het komende decennium”, aldus Ron Borsboom, executive director productontwikkeling bij DAF. “Waterstoftechnologie kan een zeer interessante optie worden voor de toekomst, naast batterij-elektrische oplossingen die we vandaag al aanbieden en hybride vrachtwagens die we in ontwikkeling hebben. De onderscheiding ‘Truck Innovation Award 2022’ toont ook aan dat er nog een veelbelovende toekomst is voor de verbrandingsmotor (ICE), waarvoor nieuwe generaties CO₂-neutrale brandstoffen in het verschiet liggen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het stoppen van het gebruik van fossiele brandstoffen niet automatisch mag leiden tot een verbod op verbrandingsmotoren, zeker niet in het zware transport over lange afstanden.” 

Ron Borsboom voegde daaraan toe: “Een verbrandingsmotor op waterstof betekent dat op veel vlakken gebruik kan worden gemaakt van het bestaande distributienetwerk van tankstations. En laten we vooral ook niet de kennis en productiecapaciteit vergeten die we in Europa op dit gebied hebben.”

De jury van International Truck of the Year bestaat uit 24 vooraanstaande journalisten die de belangrijkste internationale mediatitels voor trucks en transport vertegenwoordigen.

 
 
 

Perscontacten

Bent u journalist? Neem contact met ons op voor meer informatie over het bedrijf, onze producten en diensten, of over willekeurig andere onderwerpen.

Luc Serrien
DAF Trucks België
E-mail: luc.serrien@daftrucks.com

> Voor overige vragen kunt u contact opnemen met DAF Trucks België