IOK Afvalbeheer investeert in DAF ophaalwagens DAF

IOK Afvalbeheer investeert in DAF ophaalwagens 18 nieuwe CF 3assers

 
  • vrijdag 7 april 2017
  • Temse
  • Luc Serien
 

De Kempense opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer vervangt een deel van het wagenpark door nieuwe DAF vrachtwagens. Het order omvat 11 DAF CF 330 FAG 6x2 3-assers met voorloopas, welke op 26 juni plechtig werden opgeleverd, uitgerust met een Haller Zoeller Ekopress XL persopbouw en Terberg OmniDeka laadsysteem en 7 gelijkaardige chassis met een VDK opbouw.  In de 29 Kempense gemeenten waar IOK Afvalbeheer actief is, worden deze 11 voertuigen ingezet voor het ophalen van restafval en GFT, de 7 andere voertuigen voor het ophalen van papier en karton en PMD.

 

“We zijn uiteraard gebonden aan het systeem van overheidsopdrachten”, vertelt Katrien Ver Elst, Diensthoofd Logistiek van de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen. “Dat belet niet dat DAF met zijn partners het best voldeden aan ons lastenboek en hun aanbieding ook nog eens het voordeligste aanbod bleek. We hebben overigens goede ervaringen met DAF en concessiehouder Lavrijsen uit Geel, want ongeveer 60 % van het wagenpark werd geleverd door DAF. Met DAF Transport Efficiency is het mogelijk een product op maat voor ons bedrijf te kiezen”.

De DAF CF vrachtwagens voor IOK Afvalbeheer zijn inderdaad een fraai staaltje van maatwerk in combinatie met Haller en Terberg voor de opbouw. Het laadsysteem is zo ontworpen dat de afvalcontainers die in de Kempen gebruikt worden zeer gemakkelijk kunnen geledigd worden en tegelijkertijd gewogen. In deze Kempense gemeenten worden immers containers gebruikt met een chip, zodat iedere bewoner een aangepaste rekening krijgt. Het afleessysteem maakt het betalen per gewichtseenheid mogelijk. Dit heet DIFTAR, een afkorting voor geDIFferentieerd TARief. DIFTAR maakt het mogelijk om de kosten voor de afvalverwerking rechtvaardig te verdelen. Wie minder afval meegeeft, betaalt minder. Het doel ervan is immers de hoeveelheid afval verminderen.

De DAF vrachtwagens werden geleverd door Garage Lavrijsen NV in Geel. Die garage zal tevens instaan voor het onderhoud en eventuele reparaties, want alle voertuigen zijn gedekt door een DAF MultiSupport reparatie en onderhoudscontract. Het onderhoud van de opbouw wordt door IOK Afvalbeheer zelf verzorgd. IOK Afvalbeheer vindt veiligheid een absolute prioriteit, daarom is er in het bestek ook heel veel aandacht voor veiligheidsystemen.

Omdat de vrachtwagens in druk bevolkte centra opereren zijn ze uitgerust met alle veiligheidssystemen die DAF te bieden heeft. Een bijzonderheid daarbij zijn het via DAF TRP geleverde Orlaco Corner-eye camerasysteem die een 270° beeld geven van wat er zich rondom het voertuig afspeelt. Naast de CornerEye is er ook een verplicht camerasysteem met zicht achteraan het voertuig voorzien.

De vrachtwagens leggen bij IOK Afvalbeheer ongeveer 360.000  km af. Ze zijn allemaal uitgerust met de AS-Tronic geautomatiseerde versnellingsbak en niet met een volautomaat. In het verleden had Garage Lavrijsen trouwens de primeur voor DAF met dit soort versnellingsbak op huisvuilwagens voor IOK Afvalbeheer, een systeem dat volledig voldoening geeft en lagere verbruikscijfers oplevert dan een volledig automatische transmissie. Hoewel het verbruik hier niet zo belangrijk is als in een transportbedrijf houdt IOK Afvalbeheer toch al 17 jaar een historiek bij van het brandstofverbruik van alle vrachtwagens. DAF zal zorgen voor de opleiding van de chauffeurs van deze voertuigen, zodat ze zo efficiënt mogelijk kunnen worden ingezet.


Gegevens perscontact: 

Luc Serrien
DAF Trucks België

Tel: +32 475 55 39 44
E-mail: luc.serrien@daftrucks.com

> Voor overige vragen kunt u contact opnemen met DAF Trucks België

Rutger Kerstiens
Afdeling Corporate Communications, DAF Trucks N.V.

Tel: +31 (0)40 214 4191
E-mail: rutger.kerstiens@daftrucks.com